LUFFA -AGROSEM Tg.Mureș,
Luffa sau castravetele de burete este o plantă din familia castravetelui.
Atunci când fructul este complet copt este foarte fibros,se procesează și poate fi folosit ca burete în băi și bucătării.
Fructele ating dimensiuni impresionante, de 50-60 cm și greutăți de până la 1 kg cât timp este verde.
Ca burete trebuie lăsat să se maturizeze și să se usuce pentru a fi folosit la baie sau bucătărie (după ce a fost procesat pentru a elimina tot, mai puțin rețeaua de fibre ). După uscare devine spongios, ușor.
La baie, luffa este folosită pentru frecarea pielii în vederea exfolierii.
Pentru a fi comestibil, fructul trebuie cules când are sub 12 cm lungime și este verde.
Denumire oficiala: Luffa cylindrica
Denumire populara: lufa
Lufa este o planta anuala agatatoare, cu frunze mari, flori galbene si fruct care seamana cu dovleceii. Semintele se seamana dupa ce trece pericolul de bruma si frig, in cuib ca la dovlecei. Are nevoie de proptele. Se recomanda sa strangeti varful la 2-3 metri, iar la inceputul cresterii sa inalturati varfurile indreptate in jos.
Se utilizeaza ca burete natural de baie din cauza proprietatii exfoliante ale fibrelor sale.
Specificatii tehnice:
-
Insamantat incepand cu luna aprilie
-
Tipuri de productie: din seminte
Generalitati:
-
Continut 10 seminte/gram
-
Plantare aprilie
-
Recoltare octombrie
-
Vegetatie 180 zile
Importanta, biologie, ecologie la cultura de luffa
De la luffa (burete vegetal) se foloseste ca materie prima mezocarpul fibros (spalat si uscat) al fructului fara seminte (Luffae fructus), format din fibre celulozice, compacte si elastice de culoare galbuie, fara miros si gust.
Planta intreaga contine substante amare (cucurbitacin B), fructele proaspete sunt bogate in mucilagii, semintele contin saponozide etc. Utilizarile medicinale sunt restranse, actiunea specifica putin studiata.
Empiric s-a folosit radacina ca purgativ, fructele proaspete ca emolient, iar (in trecut) cele uscate ca absorbant (in chirurgie). Actualmente este apreciat ca burete de baie, prezentand calitati superioare produselor similare din mase plastice.
Tehnologia de cultivare a luffa
Rotatia. Cultura se amplaseaza dupa plante care lasa solul curat de buruieni, cum sunt cerealele de toamna si prasitoarele bine intretinute. Nu se cultiva dupa alte cucurbitaceae sau dupa ea insasi pe acelasi teren, numai dupa cca. 5 ani.
Fertilizarea culturilor de luffa
Se face cu gunoi de grajd bine descompus (cca. 30 tone/ha ), impreuna cu ingrasaminte chimice in doze de 50-60 kg/ha N , 40-50kg/ha P2O5 si 20-30kg /ha K2O. Gunoiul de grajd, fosforul si potasiul se incorporeaza cu aratura, iar azotul se aplica primavara.
Lucrarile solului in culturile de luffa
Se face aratura adanca la cca. 30 cm, dupa eliberarea terenului de planta premergatoare. Primavara, solul se mentine curat de buruieni si afinat pana la semanat sau plantat (cand solul are 10-12 grade C), prin lucrari cu cultivatorul urmat de grapa cu colti sau cu combinatorul.
Lucrarile de ingrijire in culturile de luffa
Constau in combaterea buruienilor si afinarea solului (prin prasile de cate ori este nevoie), instalarea spalierului, irigarea pana la inflorire si ciupirea varfurilor florale (lasand cate 5 fructe pe planta).
Fructele se recolteaza cu mana, la maturitate (cand s-a vestejit codita, iar varful inferior s-a ingalbenit), inainte de primul inghet, pe timp frumos. Se obtine la ha intre 50-100 mii bucati (fructe) si respectiv 300-600 kg samanta.
Dupa cules, fructele se pun la uscat la soare sau in incaperi amenajate.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.