UTILE

TOMATELE GIGANT. La această categorie sunt descrise soiurile sau hibrizii care pot ajunge la mărimi de peste 400 grame și până la 3 kilograme.

Trebuie precizat că, la acest tip de tomate, nu toate fructele de pe o plantă, vor atinge astfel de greutăți, ci doar o parte dintre ele. Chiar dacă multe varietăți au potențial de a deveni foarte mari, pentru a obține cât mai multe tomate uriașe, este nevoie de a li se asigura condiții optime de creștere, de temperatură, de hrănire, de irigare.

Specialiștii, recomandă să se lase doar câteva flori, la o plantă, tocmai ca aceasta să se concentreze doar pe acestea și astfel, să poată să crească fructele cât mai mari.

AMBALAREA SEMINȚELOR . O parte din soiuri și hibrizi, se livrează ambalate în plicuri zip, din polietilenă transparentă, cu sistem de închidere-deschidere tip fermoar, care asigură atât o etanșeietate foarte bună, căt și posibilitatea de a avea acces facil, de mai multe ori, la semințe. Toate plicurile zip sunt etichetate.

Alte soiuri și hibrizi ,sunt în ambalajele de hârtie ale producătorilor. La acestea recomandăm, ca după desfacere, să se mute semințele în plicuri zip de polietilenă.

PĂSTRAREA SEMINȚELOR. Se recomandă a se face într-un loc care să fie constant cât mai rece, sub 15 grade, de exemplu în pivniță, dar ideeal ar fi în frigider, în ambalaje etanșe, pentru a nu permite uscarea excesivă. Cel mai bine ar fi ca fiecare soi să fie ținut într-un plic zip de polietilenă, iar toate plicurile să fie puse în încă un alt ambalaj cât mai etanș (o cutie cu capac de la o cremă cosmetică, un PET gol cu gura largă, un alt plic zip din polietilenă mai mare, o pungă legată la gură, etc…).

VALABILITATEA SEMINȚELOR. Unii producători marchează data obținerii semințelor, alții până când să se folosească, alți data expirării. De regulă, toate semințele de legume, sunt viabile minim 3 ani de la data recoltării.Toate aceste informatii sunt importante să le știm, dar degeaba niște semințe mai au valabilitatea înscrisă, încă 2 ani, dacă au fost păstrate toată iarna pe caloriferul fierbinte, deci foarte important este locul de păstrare.

Când pe etichetă găsiți marcajul ,,Preferabil să utilizați până la data de….,, , aceasta nu înseamnă că dacă a trecut acel termen, trebuie să aruncați semințele. Dacă au fost corect păstrate, ele vor mai germina și după termen, dar cu cât această dată se îndepărtează, vor răsări mai greu și mai puține.

Ca o excepție ce confirmă regula, eu am avut niște semințe de roșii de care am uitat, și care, după 9 ani de la data expirării înscrisă de producător, au germinat toate iar plantele s-au dezvoltat impecabil.Aceste semințe le-am avut păstrate în frigider, în pungă de polietilenă.

Shopping Cart