,

LEURDA

3,00 lei

0,15 grame (22 SEMINTE)

Availability: 6 în stoc

LEURDA- Agrosem Tg.Mureș,
Leurda(Allium ursinum) este o planta perena ce poate atinge intaltimi de 20 – 30 cm.
Infloreste in general in lunile aprilie – iunie si are un miros asemanator cu cel al usturoiului doar ca este mult mai puternic.
Leurda are aceleasi proprietati precum usturoiul doar ca puterea lui curativa este mult mai mare.
Leurda este o planta ce trateaza urmatoarele efectiuni:
  • hepatita, gripa, raceala;
  • afectiuni ale pielii;
  • purificarea organismului;
  • reglarea tractului digestiv;
  • Planta erbacee perena, este denumita si usturoiul salbatic. Inaltimea plantei 25-30 cm. Se cultiva pentru frunze, care au un gust si o aroma asemanatoare usturoiului. Frunzele trebuie recoltate inainte ca planta sa infloreasca.
    Utilizare: la prepararea si aromatizarea salatelor.
  • Planta perena cu bulbi care se mai numeste si USTUROIUL URSULUI. Frunzele sale sunt elipsoidale, de culoare verde-proaspat, lucioase, asemanatoare cu lacramioarele. Toata planta este delicioasa si se foloseste atat ca si condiment delicios, cat si ca mijloc puternic curativ. Are un miros mai moale si subtil de usturoi. Supliment ideal la salate, supe si alte mancaruri. Frunzele tinere se culeg in lunile aprilie-mai, infloreste in mai -iulie, iar capatanile se culeg vara tarziu sau toamna. Ometoda mai usoara de plantat este cultivarea bulbilor in februarie sau septembrie la o adancime de 5-8 cm. Ajuta in caz de hipertensiune arteriala sau tulburari intestinale. Actioneaza in scop profilactic in cazul gripei, pentru imbunatatirea apetitului culinar si reprezinta o sursa bogata de vitamine.
    Numele latinesc al leurdei este Allium ursinum (usturoiul ursului) şi, într-adevăr, urşii o consumă ca medicament, imediat ce ies din hibernare.
    De altfel, se pare că apariţia frunzelor de leurdă este şi semnul că, în curând, animalele vor ieşi din bârloguri pentru a se bucura de razele soarelui de primăvară.
    Este o plantă de talie medie-mică, cu frunze cărnoase, de un verde puternic, care face nişte flori mici şi albe. Popular, mai este numită şi usturoită, pentru că frunzele şi tulpinile sale au un gust şi un miros puternic de usturoi, cu care de altfel este şi rudă, din punct de vedere botanic.
    Leurda creşte numai în pădurile din Europa Centrală, iar până în prezent nu a putut fi aclimatizată în nici o altă regiune.
    În urma unor studii efectuate în laboratoarele din Germania, a fost declarată „Planta mileniului trei”, efectele sale asupra inimii şi a vaselor de sânge, asupra digestiei, asupra sistemului imunitar şi a celui endocrin uimind pur şi simplu oamenii de ştiinţă.
    În prezent, leurda este considerată din punct de vedere terapeutic mai puternică decât usturoiul, care la rândul său este unul dintre cele mai folosite şi apreciate medicamente naturale din lume. Cum este posibil acest lucru? Ei bine, în comparaţie cu celebrul ei văr, leurda a crescut liberă, neinfluenţată de mâna omului, păstrându-şi neatinde însuşirile cu care a fost înzestrată. Aşa se explică faptul că are efecte terapeutice atât de puternice.
    Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie-aprilie. Se taie cu un cuţitaş, pentru a nu scoate afară planta cu tot cu rădăcină, care trebuie să rămână în pământ pentru a permite regenerarea plantei.
  • Salata de leurda preparata cu zeama de lamaie si ulei de masline este un remediu excelent pentru persoanele ce au colesterolul ridicat.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „LEURDA”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart