CULTIVAREA SPANACULUI URCĂTOR MALABAR sau DE CEYLON (BASELLA ALBA-BASELLA RUBRA).
Originar din India, spanacul de Malabar este o leguma mai bogata in nutrienti decat spanacul nostru autohton (cu care seamana foarte mult la gust dar difera ca si aspect exterior), motiv pentru care a fost aclimatizat si in Europa, chiar daca la o scara foare mica.
Leguma creste sub forma de liana agatatoare care poate creste si pana la 10 m lungime (puteti folosi aceasta particularitate pentru a crea un aspect estetic dirijand-o sa se catere pe gard, pe araci sau chiar pe rozarii), cu frunze mari, dispuse alternativ.
Varietățile de bază sunt : 1.BASELLA ALBA, cea cu tulpina , pețiolul și frunzele de culoare verde și are florile mici, albe.
2.BASELLA RUBRA, cu tulpina și pețiolul de culoare bordo, cu frunzele de culoare verde, dar care la maturitate capata nuanțe roșiatice. Florile sunt mici, roz sau mov.
La ambele varietăți, fructele, de culoare neagra, formeaza cate o singura samanta fiecare.În regiunile cu clima tropicala, spanacul de Malabar este o planta perena, la noi insa este o planta anuala deoarece nu rezista in gradina peste iarna. Ambele se cultiva la fel si sunt foarte apreciate in gastronomie.
Cum se cultiva?
Pentru a va bucura cat mai repede de frunzele hranitoare ale acestei plante, este recomandata plantarea sub forma de rasaduri.Puneti semintele in ghiveci pe la sfarsitul lui decembrie, inceputul lunii ianuarie (bineinteles pana la mutarea in gradina rasadurile vor fi tinute in casa ori in sera). Semintele germineaza destul de greu, dupa 4 sau chiar 6 saptamani.Pe la mijlocul lui martie pot fi mutate in gradina.Spanacul de Malabar prefera solurile negre, bogate in substante nutritive si bine irigate. Ca toate plantele are nevoie de soare insa nu trebuie asezat in bataia directa a acestuia sau cel putin trebuie sa beneficieze si pe perioade de umbra pe parcursul zilei.Daca sunt respectate conditiile descrise mai sus, cultivarea spanacului de Malabar nu ar trebui sa puna probleme deoasebite, singurele lucrari de intretinere sunt cele legate de necesarul mare de apa si plivitul buruienilor.In perioadele de vara torida, dimineata devreme, sapati cate un sant circular in jurul fiecarei plante de spanac de Malabar, turnati in el pana la 10 l de apa si apoi acopeiti-l cu pamant. Aceasta operatiune se face o singura data pe an.In lipsa unei hidratari corespunatoare, spanacul va inflori prematur si va imbatrani inainte de vreme.Frunzele si tulpinile se recolteaza vara (iunie-iulie), in vederea consumului, cat sunt inca fragede.Sunt bogate in minerale si vitamine, contin antioxidanti, regleaza tranzitul intestinal, sunt anticancerigene si pot fi incluse intr-o multime de retete culinare.Daca de la inceput ati dirijat planta pe araci, va va fi mai usor la recoltare.Daca vreti sa va bucurati de frunze de spanac de Malabar pana toamna tarziu o puteti face daca plantati semintele in gradina incepand de prin mai, sau dacă vara il inmultiti prin butasi. Pur si simplu rupeti cateva bucatele de tulpini si le saditi in pamant, le udati bine creandu-le astfel conditiile ideale pentru a prinde radacini.Puteti proceda astfel cu tulpinile prea batrane pentru a fi consumate.Daca sunt lasate in gradina, plantele de spanac de Malabar vor ramane verzi pană târziu in noiembrie (tot prin toamna se vor coace si fructele ), cand vor fi ucise de bruma si de frig.

GERMINAREA ACCELERATĂ A SEMINȚELOR CU COAJA TARE, CA DOVLECEII LA METRU SNAKE GOURD, DOVLECELUL ȘARPE FELIX, ETC.
